elgranviatge@gmail.com MAPA del RECORREGUT

dimarts, 3 de juliol del 2007

Potosí-Sucre-Cochabamba

Els nostres últims dies bolivians han estat coberts per un bonic periple per aquestes tres interessants ciutats.

Després d'Uyuni ens vam ajuntar un grup numerós de viatjers. Als 6 que ja haviem fet el tour junts se'ns van unir en César (Rio Grande do Sul) i l'Edgardo (Santiago de Chile). Tots junts vam visitar la bonica, colonial i elevada (4.000 m) ciutat de Potosi. Si nois, Potosi és molt més que una sortida de la ronda del litoral. I tant si és més, una ciutat molt maca, amb un casc antic que no et cansaries de recórrer amunt i avall. Bé, potser si que te'n canses perquè els carrers foten un pujada que tela i els 4.000 m passen factura. A part de voltar per la ciutat vam practicar dues activitats més, visitar les mines i veure partits de la copa Amèrica. De la primera us direm que, fent una estadística ràpida, un 50% dels santperencs creu que la visita a les mines és interessant i recomenable i l'altre 50% creu que és del tot estalviable i tirant a penosa; és el que té la diversitat d'opinió. És el que té anar una colla, uns volen anar ràpid, altres a poc a poc. Uns fumen altres no. Al final, cadascú que foti com vulgui. Aqué hi ha la gràcia. Doncs això, que ja ens téns vestits amb un mono taronja, botes, casc i làmpada i cap a dins la mina i fotent un goig que ja veureu a les fotos. Carregats de begudes i de bosses de fulles de coca per donar als pobres miners que curraven i empenyien carros amunt i avall. Diriem que el més destacable va ser el xarrup d'alcohol 96° que ens vam fotre allà dins, se suposa que en honor al "Tio", una espècie d'èngel de la guarda miner. L'altre activitat, veure futbol, sempre es posa bé. Tot i que, sincerament, el nivell futbolístic del torneig és bastant fluix. A més els bolivians em penso que ténen poca cosa a fer. Només Argentina sembla que ha presentat un equip de garanties.
Què podem destacar més de Potosi? que et pots fotre una empanada deliciosa per 1 bolivià (1Bs=0,1€, només ho diré una vegada) o un parell de gots de batut de fruites per 2Bs... insultant! I què més? Ah si, que vam conèixer en Luís Donado, que fa 13 mesos que volta pel món i a sobre li paguen per fer-ho! treballa per Marca, té un espai al web d'oci d'aquest diàri (www.tiramillas.net), molt bon tio i ens va donar referències d'activitats molt interessants. Però la millor anècdota va ser quan vam marxar de Potosi. Voliem anar a Sucre i ens van dir que hi podiem anar en taxi, si erem 4 a cada cotxe sortia al mateix preu que un bus pràcticament. Hostia quan ens van veure a venir, tots els taxistes, dones i tot el que voltava per allà et volia fer la millor oferta; que si 30, que si 25 que si 20... ja ens ficavem amb un de 20 quan va arribar una policia i va dir: "Éste cotxe no puede salir!" vaya tela! total que mitja hora ben bona de discusions i al final vam marxar per 25. Però es veu que l'espectacle més bo ens el vam perdre ja que posteriorment vam rebre un mail d'en Luis que ens explicava el quilombo un cop haviem marxat nosaltres, us poso un trocet de l'original... "Espero que el viaje fuese tan bueno como vuestra partida de Potosí, una vez que os fuisteis empezaron una discusión que si no fuese por una oportuna o inoportuna aparición de la policía, pués yo quería más teatro gratuito, hubiese iniciado una pelea entre los conductores por una parte y las mujeres por otra."

Aliens al paiat, nosaltres 2, l'Anton i en Jeroen Bervoets dins un cotxe cap a Sucre. Per cert, ara que surt el cognom del noi belga, deixeu-me que faci un apart. Als que us agradi el món de les motos i especialment el cross us sonarà aquest cognom oi? Us sona un tal Marnicq Bervoets, no sé quantes vegades subcampió del món per culpa d'un tal Everts?... Ah siii siii si! Doncs aquests, aquest, aquest que us dic, vota PSC! No, és conya, és el cosí d'en Jeroen, quina gràcia no? Fins aquí l'apunt.

Bervoets i companyia arribem a Sucre, la capital de Bolivia... com? però no era La Paz? Bé depent de perquè es veu. Segons la constitució la capital és Sucre i alguns poders de l'estat estan en aquesta ciutat. Sent la capital o no, si que és on es centralitzen les protestes dels estudiants, que volen mantenir l'autonomia de les universitats contrariament al que sembla que planteja l'Evo. Es veu que l'Albert va patir les conseqüències dels gasos lacrimògens i tot. Nosaltres no, bombas de estruendo per aquí, crits per allà,... però no xafaven res! bona canalla aquests estudiants.
A Sucre ha set el primer lloc on hem tingut algun problema per trobar allotjament. Al final vam anar a petar a un hostel súper cheto i força carot per ser Bolivia, ens hi vam estar un parell de nits i a la 3a ens vam canviar a un de més econòmic. La primera obligació del dia a Sucre era anar al mercat a fer un batut de fruites, per començar el dia ben alimentats. La resta del dia consistia bàsicament en diambular per la ciutat, disfrutant de l'ambient agradable, l'abundant arquitectura colonial i perquè no dir-ho d'unes temperatures molt més suaus que les de Potosi o Uyuni. I per rematar-ho acabavem la tarda al mirador de la recoleta tot fent una Paceña, uns escacs, llegint o repetint de sucs i batuts. Que bé que s'hi estava!
I a la nit, més copa America; l'Edgardo content per la victòria de Chile i en César trist per la derrota de Brasil amb Mexico. I alguna que altra partida de poker amb pedretes d'un bolivià de valor que passaven d'unes mans a les altres.
El 3r dia tots marxem de Sucre però alguns amb destinacions diferents. L'Edgardo, l'Anton i en Jeroen cap a La Paz i en Miquel, la Nuria, en César i nosaltres cap a Cochabamba.

I ja us puc dir que el trajecte va ser distret. Sortiem a les 7 de la tarda i arribavem a les 6 del matí. Un trajecte de nit on vam dormir poc. Primer, el bus anava a tope, gent dormint al "passillu" i una saturació a l'ambient bastant important. I tan si aprofiten l'espai, vam fer una paradeta per menjar i vam alucinar quan van obrir les comportes dels equipatges i va començar a sortir penya que dormien allà dins. Una altra, hi havia una lluna plena espectacular que permetia veure el paisatge perfectament... i els precipicis a menys d'un pam de les rodes de l'autocar també! la veritat és que impressionava bastant i en César anava bastant acollonit. Em sembla que no va poder dormir en tot el trajecte perquè quan ja haviem passat tots els precipicis (per sort) i anavem mig endormiscats... Pooom!! explota un pneumàtic! després del sobresalt i d'un poc menyspreable vaibé de l'autocar tot va quedar en un ensurt.

I ja som a Cochabamba, on hem vistat una mica la ciutat amb l'ajuda de la Bethan, una noia anglesa que vam conèixer al tour per Uyuni i que ha estat visquent uns mesos aquí. Ja només li queden 12 dies per tornar però. Potser, segons el nostre parer, és la menys interessant de les tres ciutats però també val la pena. Hem visita el mercat de "la cancha", un dels més grans de sud-amèrica segons diuen. Aixo si, la Bethan ens va portar amb un boliche-antro que no tenia desperdici, quin nivell de freakisme tant elevat! És el primer boliche que hem anat a Bolivia pero si tots són del mateix nivell potser tardarem a tornar-hi... surrealista! però vam riure moltíssim!
A Cocha hem tingut una petita incidència. Bé, la Nuria l'ha tingut, s'ha fotut un cop al peu i li ha saltat una ungla, res greu però ha servit per comprovar que els hospitals de Bolivia estan molt bé. O sigui que no patiu, que si ens vé algun xungo de tan veure "jugos" de Papaya i plàtan ens cuidaran prou bé.

La idea ara és seguir la ruta que estan fent els nostres amics valencians, que ens porten uns 4 o 5 dies d'avantatge. Agafarem un bus fins a Villa Tunari, durant aquest trajecte hem de passar de muntanyes a selva (i plantacions de coca). Després hem d'anar cap a Puerto Villaroel, on tenim pensat agafar un barco fins a Trinidad, aquest trajecte pot durar entre 4 i 6 dies. O sigui, que des de Villa Tunari i almenys fins a Trinidad estarem il·localitzables! Tardarem uns dies a tornar a escriure. Diuen que aquest viatje amb barco és molt guapo. Ja us ho explicarem.

22 comentaris:

Anònim ha dit...

allo allo...soc jo!!!! jejejeje soc el primer d'escriure.

Molt xulo tot plegat.

Unknown ha dit...

Hola nois!
Si comptem la gent que s'identifica, la 1ª d'escriure sóc jo!!!
El relat molt guapo. Amb l'única cosa que no heu aconseguit fer-me enveja és amb el tema bus-xungo i els precipicis, però per la resta com sempre...
Està bé descobrir racons del món a través dels vostres ulls. Els relats són gairebé de Premi Nobel, i les fotos també us les curreu molt.
Bé, que us vagi de conya per la selva i tot plegat, i esperem nou relat a la tornada.
Cuideu-vos molt i que no us piqui cap "bitxu raru".
Muaks i fins aviat,

Gonsi.

Anònim ha dit...

Molt xules les fotos??? quines fotos!! jo només n’he vist 2 o 3 de noves...

S'ha de ser més estricte i no untar-los tant perquè s’acomoden. Una feina que tenen cada 5 dies, ja se la poden currar ja!!!
Jo em menjaria unes fulles de coca o em faria unes infusions per redactar coses fascinants...ja en podeu enviar uns quants kg .

“Vienvenidos al mundillo multicolor”

Anònim ha dit...

Hola nens, soc la dolo.Aixo del autubus i precipicis,prefereixo no pensari pero toni aiso que poses que veveu sucs de papaya a la tele a surtit L'Ana Obregon que tohom s'enreia d'ella perque diu que veu sucs de papaya i per aixo es consrva tant be.Bueno per anar a la selva preneuse tots els medicaments que os van dir.Petons Dolo

Anònim ha dit...

Hola sagals,

veig que seguiu amb bon ritme i aventures distretes.

Toni, ja ho saps, si la mama et diu que et fotis els sucs de papaya, doncs endavant. Dolo, algun dia hi pot barrejar alguna coseta també...no cal que sigui de 96 graus però així no queda tan soso...i tampoc és plan que arribi com un sagal de 15 anys...

Seguin amb el procés de beatificació d'en Tortadavia, us vau assegurar que fossin els gasos lacrimògens lo que li va fotre mal??? A la UE necessitem un tio així (gasos d'aquests no en tenim, però a Sant Pere hi ha la Redortra o el padronet...). Que fitxi ja!!!

apa, salut, força...i papaya!!! Ajaiii!!!

Anònim ha dit...

Bones a tots, de veritat que els vostres relats són bon, però hi ha algún comentari que no te desperdici. Tal com diu la Marta de tot aixó en sortirà com a mínim el Premi Nóbel de literatura o qui sap putser el Princep d'Asturies....Toni despres si que podras viatjar temps eh???????
Els comentaris d'en Txoki els trobo genials i en Tort que s'ha n'ha fet que ara no escriu?
Padrina

Anònim ha dit...

Bones patuleia!

El tema fotos, ja sabem que només n'hi ha dues, però no perquè no n'hi hagi de bones sinó perquè la connexió a la que podem accedir no és la adequada... ;-)

I res, que els pròxims dies estarem "incomunicats" perquè esperem pillar una barca des de "Puerto Villarroel" a "Trinidad" endinsant-nos a la selva boliviana, així que ens veiem d'aquí una setmaneta (més o menys) esperem amb bones imatges i bones anècdotes a explicar-vos.

Apalins doncs, ens la veiem properament!

SaluT,

Garmens.

Anònim ha dit...

Un dia vaig veure un reportatge d’uns traficants que fan aquest trajecte amb barca per portar la coca des dels laboratoris, que estan amagats a la selva, fins al punt d’intercanvi.
Passejar-se al costat dels traficants més importants del món mundial no ho pot dir qualsevol.
Quina emoció.

Que vagi bé i fins d’aquí a 5 o 6 dies.

Anònim ha dit...

Gent que sou de Sant Pere: Deuvosguard a tothom des del Titikaka! Aquests dos nois aventurers que teniu per aqui se m'estan escapant cap al nord de Bolivia... Perdoneu que no els hagi pogut controlar. Però en veritat us dic que no saben pas "lo" que es perden sense tenir l'oportunitat de practicar l'art de fer no-res en un lloc tan paradisiac com aquest. De totes maneres, en el nostre últim contacte, que va ser al nord argenti, tal i com varem quedar amb vosaltres despres de ser debatut en el sempre polemic consistori de Sant Pere: vaig anellar adequadament amb un braçalet de macramé a cada un. Amb el xips que em vareu fer arribar inclosos. Aixi doncs, en podeu fer un seguiment autèntic, veritable i no manipulat, no només de les seves aventures, sino també del seu estat emocional, etílic i cocaínic en qualsevol moment (la direcció és: www.laautenticarealitatdaquestsdosbeneits.net). Bé, ara us deixo pq escribint quest mail m'estic contradint en la practica de l'art que he vingut a practicar aquí a la llera del Titikaka...

Alberto Tortadavia

PD1: Txoqui, efectivament, ho has encertat, no eren gasos lacrimògens...les meves llàgrimes eren tan d'emoció davant els sucs de papaya i platano que et servien al mercat municipal de Sucre, com de l'insult mercantil que em suposa veure bruses del Barça més falses que l'Anglada amb una brusa de Nigèria.

PD2: Padrina? Ets realment la meva tieta Pilar?

PD3: Txoqui again: respecte a l'esport del futbol... diria que quan torni, que a mi ja em falta menys d'un mes (!?!?!), encara que de moment no hi ha ni el Titikaka ni el Bolson a la comarca d'Osona continuare practicant el noble i dificil art de fer no-res...

Anònim ha dit...

Hola Alberto Tortadavia, ja volia deixar-te amb la incógnita...peró no , sóc la padrina de la Clarins la germana d'en Garmendia, pero tots tres amb diuen padrina, d'aqui ve que algunes vegades signi padrina o Rosa. Gairabé m'ha sortir un comentari tipu Pelegri Pelegri Pelegri jajajaja
I naturalment Santperenca encara que vigatana d'adopció.

Anònim ha dit...

Jo penso que s'ha convertit en la padrina de tots!!!!

DECO

Anònim ha dit...

Hola Xevi.
Moltes fel·licitats, encara que estiguis tant lluny de Sant Pere no oblidem el teu aniversari. Pettooonnnnssss.
Eduard i Enric.

Anònim ha dit...

Xevi, sabem que aixo de viatjar es molt cansat, pero si tens una petita estona de descans, celebra el teu aniversari com cal. Moltes fel·licitats.
Mª Carme i Josep Mª.

Anònim ha dit...

Veig que no soc la primera en FELICITARTE,pero man dit que si pusabe un comentari,et felicites tanbé de par d'el Pare la Rita,Kiko i familia tota,Tiets varis,AVIA sobre tot que mu ha dit uns quans cops,a¡¡¡¡¡
En Carles el CARTE DE SPT am ba dunar mols recors per vosaltres(Dales recuerdos a estos fenomenos)amb ba dir
BUENO DONS MOLTES FELICITATS i sort NS

pd.Has tingut una festa?

Anònim ha dit...

MOLTES FELICITATS!!!!

En comptes de rebre tu el regal, l'he rebut jo.... i per correu!

Només amb el nom de la ciutat venen ganes de visitar-la. Ja t'he un lloc privilegiat: La nevera, així cada dia al matí.... EM FOTAREU ENVEJA!

p.d. ja veus que encara que hi hagi una gran distància no me n'oblido.

espero que hagueu passat un molt bon dia.

pto

Anònim ha dit...

xevi, aprofita-ho bé, que un aniversari com aquest no el tornaràs a tenir en ta vida.Tot SPT i la resta del món pendents de vosaltres...felicitacions mil...i tu que ho disfrutes, tío.
PER MOLTS ANYS (de vida, que no de viatges, eh!!) en sebastià i la glòria des de l'hospitalet del llobregat, ciutat gran on les hi ha

Eloi ha dit...

eeeiii!!! Cosinet! je je ... per molts anys nen! sempre t'envio un sms però em sembla que avui paso. potser no el veus fins l'any vinent...
n fi! records desde sabadell i ... fins aviat. :)

eloi i eva

Eloi ha dit...

ufff ... veig per la hora q he anat justet justet.... b... per molts anys again... and again... and again... and again... and again... and again... and again...

per cert.. quants en fas? mogollon, no? a no? mogollon menys 1? jejeje...
apa.. siau!!!!

Anònim ha dit...

Moltes gràcies a tots!! de veritat.
L'aniversari no ha set on esperava, ja que no hem pogut agafar el barco com voliem. Hem decidit anar fins a Trinidad des d'on, segons el teniente Mijas, surten molt més barcos. Cap allà anem, no sense dificultats varies, rutes bloquejades,... Un aniversari ben distret.
Un petó i una abraçada a tots.

Xevi

pd: Albert, ja sabia jo que un braçalet tan ben parit no el podies fer gratis. T'has vengut a la KGV santperenca malparit!

Anònim ha dit...

Nois avui han fet formula 1, han comentat que l'Alonso ha vingut a Vic a veure l'Anglada, sabeu per que? dons el pobre es veu que te problemes amb un negre jejejeje

Anònim ha dit...

ei hola!

primer de tot moltes felicitats xevi que ja m'han dit que va ser el teu aniversari.

Segueixo sempre les vostres aventures i em feu molta enveja!!! Disfruteu tant com pugueu, que suposo que és el que feu!

És una passada de viatge!

Que us vagi tot molt b!

Susagna.

Unknown ha dit...

Ieps, xavalines!
Suposo que ja estareu a punt de tornar de la "travessia"... si és que hi havia aigua al final, és clar! ji ji ji
Esperem crònica detallada del gust que té la carn de cocodril i de si heu provat cap més cosa estranya.
Fins ara, wapus!!!

Gonsi.