elgranviatge@gmail.com MAPA del RECORREGUT

dijous, 7 de juny del 2007

Paraguay, el país on el tamany no importa...

... d'on te'n diuen 2, posa-n'hi 1!

Ja hem acabat la nostra curta però intensa aventura per Paraguay.
Aquesta va començar a Ciudad del Este, una petita ciutat situada quasi a la frontera amb Foz do Iguaçu (Brasil) i on el turisme que rep és degut a la venda de components electrònics "trucha" bastant tirats de preu, i com no, vam decidir-nos a comprar un mp4 de 2Gb. Així que viatge d'anada i tornada, i gas!

La veritat és que just vam recórrer el carrerot on hi ha tot el moviment, on cada dues passes et parava algun personatge oferint-te des de càmeres digitals, passant per mòbils, termos d'alumini, dvd's pirates, mitjons, pastissets o reproductors musicals, acabant per "extasis y cocaïna... tengo de todo!", i tot això davant la atenta mirada dels "seguratas" de les botigues amb una "recortada" en plan Terminator a la mà i amb un antibales rotllo "geo", així que ja ho veieu, de pel·lícula.
Després de rebuscar, trobar una botiga que pintava de "contrabandu" i regatejar amb el paio, ens vam comprar un parell d'imitacions d'IPod de 2Gb per uns 30 eurus c/u, i vam marxar de la botiga ben contents. Però l'alegria va durar fins que vam arribar al hostel, i al connectar el reproductor a l'ordinador, la capacitat real de l'aparell va resultar ser de... 1 Gb! PAAAM! Ja ens l'han clavat. Però aquí no acaba l'experiència amb el putu mp4, ja que al cap de dos dies el d'en Subi el tema "on-off" es veu que no el controla, i el meu diu que passa de bateria i que ha passat a millor vida... PAM! PAAAM! clavada per partida dobla!
Així doncs, el primer contacte amb Paraguay va ser immillorable com podeu veure.

L'endemà decidim que anirem a visitar Asunción, la capital del país, agafant un bus des de Foz do Iguaçu (Brasil), amb la mala sort d'arribar a la Terminal Rodoviaria just a temps per creuar-nos el "nostre" bus a l'entrada de la mateixa, i el següent no era fins les 12 de la nit. Tot i això, després de parlar amb el paio d'una companyia de busos, ens diu que hi ha la possibilitat d'agafar-ne un al vespre des de Ciudad del Este (quina por) i que al tenir un home alemany que volia fer el trajecte, estaven obligats a fer-lo, i havien llogat un taxi per travessar la frontera des de Brasil a Paraguay, i llavors ja agafariem el bus fent el trajecte regular de Ciudad del Este a Asunción. No hi ha més "chance", i li diem que endavant...

La sorpresa vé quan li donem els passaports al tio, i aquest ens mira amb cara de "pobres sagals, l'han liat" i ens diu que no vam registrar l'entrada al país, Brasil, i que per tant no ens deixarien entrar a Paraguay amb només el timbre de sortida d'Argentina de feia tres dies! (la veritat és que ens havien dit que si no ens movíem de Foz do Iguaçu no haviem de segellar el passaport, però es veu que això només és vàlid si el trànsit cap a Paraguay el fas el mateix dia). Així que portavem quasi 3 dies d'il·legals... ajaiiiiiii!!! Després de pensar i anar-se lamentant per nosaltres, se li va acudir la idea d'anar a fer l'entrada al país a l'aduana, ens hi acompanyaria un taxi, fingiriem que acabem d'arribar al país, i al cap de 3/4 d'hora ens hi tornariem a presentar per fer-ne la sortida, així doncs la nostra aventura legal al Brasil tindria una duració de 45 minuts en lloc dels 3 dies reals, però ja podriem entrar a Paraguay.
I així ho vam fer, vam anar a formalitzar l'entrada a Brasil sense cap mena de problema, i l'home de la frontera no ens va mirar res de res (suposo que hi va influir que quan vam arribar no estava al seu lloc, sinó dormint dins l'habitació d'un altre treballador).
I si, si... ja ens veus al vespre dins un taxi: el taxista, el venedor de tickets de copilot, un home de negocis alemany d'orígen rus, en Subi i en Garmendia; i cap a creuar la frontera entre Brasil i Paraguay de nit, on a més el camí era sense il·luminació i en obres... només faltava que sortís algú i ens ho kardés tot!
Però res, tot correcte, ens segellen la sortida de Brasil (sort que no era el mateix tio perquè ens hagués dit que què collons fotiem) i l'entrada de Paraguay i ens dirigim cap a la magnífica població de Ciudad del Este, conversant amb l'home alemany d'uns cinquantes tot explicant-nos que les colònies d'alemanys que hi ha per la zona, són exiliats que van haver de marxar perquè l'Stalin els volia pelar... No m'extranya, aquestes "colònies mennonites", que vam poder visitar més endavant, són pures sectes de blancs colons dins de pobles d'indígenes, on els "blancs" van amb motos, els "morenos" descalços i els súpermercats està tot escrit en alemany.

El viatge no té res més d'annormal, i arribem a Asunción a la mitja nit, així que ens quedem a dormir a un hotel de 3 estrelles (un antru) que hi ha just davant la terminal, ja que no són hores de voltar amb motxiles a l'esquena en plan "guiri" i menys quan uns paios ens estaven vigilant quan en Subi treia calers del caixer.
Aquesta ciutat, la veritat sigui dita, no té res d'especial... Vam passejar-hi un dia, 4 fotos de rigor, i ja vam veure el què hi havia. Així que vam anar a l'oficina de turisme per lligar la nostra propera destinació, la ciutat de Filadelfia, dins la zona de "EL Chaco" on hi ha poblets indígenes barrejats amb colons mennonites amanit amb algun parc natural als voltants.

La veritat és que Paraguay, el país en general, no està gaire preparat pel turisme (no té hostels, el transport entre pobles és molt escàs, quasi no hi ha oficines de turisme, no hi ha guia de viatge... "no maps, no rules", una bona combinació).
I això ho vam poder comprovar encara més en la nostra estada a Filadelfia, un poble amb tres hotels, un autobús al dia cap al poble del costat, Loma Plata, sense agència de turisme i a on pel teu compte no pots fer absolutament res, i això és el que vam fer... res! Intentar visitar alguna cosa sense cap mena de resultat (l'únic museu tancat), i sopant a base d'alguna empanada ja que no hi havia restaurants. L'endemà doncs, decidim dirigir-nos de nou cap a Asunción per seguir el nostre viatge cap a terres nord argentines, concretament les ciutats de Salta i Jujuy; ja que descartem travessar cap a Bolívia per camins de carro.

I ja de nou a la capital, on hi arribem al vespre (després d'unes 8 hores de trajecte), anem a sopar en un lloc que ja hi haviem anat la última visita, on sempre hi ha música en directe, un dúo en plan en Pons amb l'òrgan (d'aquells que es va encenent els llumets i els vas seguint) acompanyat per un baixista amb un perrussam al cap en plan Michael Knight a "el coche fantástico", i deleitant-nos amb cançons de l'estil "María es una cleptómana"... que encara que no ho sembli, era una cançó d'amor! Ambient "freak" doncs, però menjar correcte.
Llavors, ja a la mitja nit, pillem un bus direcció Corrientes, Argentina, on hi arribem al matí, un viatge una mica curiós... Al minut 1 una dona li diu amb en Subi si li pot passar un parell de bambes noves per la frontera (quina mala pinta), cal dir que aquesta dona i vàries més portaven uns bossots plens de bambes, roba,... és a dir, contrabandu claríssim! I ja per posar la cirereta, una vegada passada la frontera, les paies comencen a "desbalijar" els seients del bus i comencen a treure'n material divers... d'això se'n diu ser professional! I clar, nosaltres flipant.
Després d'aquest innusual trajecte, en pillem un altre de Corrientes a Resistencia, des d'on estic escrivint aquestes línies, i on d'aquí unes hores n'agafarem un altre direcció a Jujuy, trajecte que ens comportarà unes 12-13 horetes més, amb la bona companyia del reproductor "trucha", això si, apagat i sense funcionar!

Ens veiem doncs per el nord d'Argentina, la única zona que ens queda per explorar d'aquest magnífic país...

25 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola nois soc jo, ara ja entenc perque esteu a l'Argentina, aquí si està millor, i no es tan perillós, a part de les vistes interiors que podeu fer, ¡sempre amb precausions¡jiji. Toni si escrius gaires cróniques com la d'avui penso que la Dolo es plantarà a sudamérica a buscarte jejeje.
Petons Rosa.

Anònim ha dit...

... i parlant d'en Pons i el seu "òrgan de piuets": hi havia també la seva mare tocant el bombo?

ajai!

Unknown ha dit...

Ieps! Un 10 per l'escrit i un 10 per les fotos! No ens heu defraudat en absolut... però estic amb la Padrina: ai quan la Dolo llegeixi aquestes aventurilles! No et deixarà sortir més d'SPT!
Però que consti que a mi m'ha encantat! Continueu així!
Molts muaks per tots 2 i fins aviat!
I "oju" amb les contrabandistes!!!

Gonsi.

Anònim ha dit...

Hola,soc la Dolo,i de veritat si que m'he espantat una mica amb tot aixo,pero crec que encara que de vegades no ho sembli(aixo va per en Toni) ja tenen seny per no deixarse enrradar,aixo si estigueu molt al lloro.Petons a tots dos.Dolo

Anònim ha dit...

Hola nois,
no m'estranya que la visita a Paraguay hagi sigut ràpida. Passeu-vos-ho bé a Argentina.
Laura

Unknown ha dit...

Ei vailets... osti, feia dies que no entrava i no havia vist les fotos d'Iguaçú!!
No us vau sentir petits com una puça i em ganes de plorar a la Garganta del diablo? jejej...
Petons guapos!! Cuideu-vos molt!!

Anònim ha dit...

Bones guapos, ja se'ns ha acabat la bona vida, ahir vam arribar a St. Pere, que no és que no s'hi estigui bé però triar per triar ens hauriem quedat uns dies més a l'altra banda del "charco". La visita a les cascades va ser impressionant, ara pel què hem deduït podia haver estat molt millor, ja que l'hauriem acabat de rematar si el dia que vau fer la visita al costat argentí ens haguéssim trobat voltant per allà ... nosaltres també vam anar-hi el primer dia que van obrir les passarel·les per arribar fins a la garganta del diablo, o sigui que erem tots allà ... òstia noi!!! quina mala pata!!! Bé, aneu amb compte que tot i que la gent en general sembla molt amable, a vegades tan "muito obrigado" fa sospitar una mica ... de totes maneres atavalar-nos només ho han fet a Salvador, que tot i això també ens va agrdar molt. Ah!! i a mal temps una caipirinha!! Ens veiem a la tornada. Una abraçada molt forta.
Pep i Eva "els recient casados"

Anònim ha dit...

sagals, ja no me'n recordava que havia d'escriure el mail de la UE Santperenca. Però ara no me'n recordo què havia d'explicar-vos...
aquest cap de setmana vam fer el torneig de futbol 7 de SPT, amb èxit de participació. Coses a destacar: el bato d'hòsties entre dos equips, els grans àrbitres (Eloi, Coro , Quinitu, jo, Ra, Patxolo...), la mà fluixa d'en Fonda (quin tio més targetero...), la derrota dels favorits a semis (Mata, Melo, Florido, Espiñeira...) i sens dubte...l'actuació d'en Quintana. Això és un àrbitre professional...(sabeu qui és oi???). Per cert, que ens hem passat el cap de setmana al camp, i jo estic com una gamba (moreno paleta...).
I vosaltres ja veig que ve, sobretot cuidant molt la companyia no???
Toni, es veu que a les Carpes de Vic i a la disco hi ha cartells amb la teva foto que posa WANTED...

salut i a disfrutar...

PD: del Barça millor no parlar-ne. És molt fort lo que va passar...

Anònim ha dit...

Toni.felicitats ,soc la mama i com que no puc felicitarte pel movil perque sempre el tens parat,ho faig desde aqui,que passis un bon dia. Et trobo molt a faltar.MAMA

Unknown ha dit...

PER MOLTS SAAAAAAAAAAAAAAAAANTS, GUERNÁNDESSSSSSSSSSS!!!
Que passis un dia genial i que en Subi et regali moltes coses.
A veure si munteu alguna festeta guai per celebrar-ho i pengeu vídeos i fotos perquè puguem participar-ne tots.
Apalins, que us ho passeu bé!
Muaks!!!

Gonsi, Toni & Venus.

Anònim ha dit...

Aprofito per felicitar a l'Antonio fill, a l'Antonio pare i a l'Antonio de pàdua que és un gran home!!!

DECO

Anònim ha dit...

De qui es el sant avui????????? d'en Toni Gonzàlez¡¡¡¡¡, moltes felicitats de part de tota la familia Fabregó Bartrina.
Petons Rosa

Anònim ha dit...

FELICITATS GERMANET!!!!!!!!!!!!!!Ja veus que tota la family hem estat al cas (cosa que tu...),bé,deixem-ho estar.Que passis un feliç dia,i torna aviat.Llepadetes de part d'en Xulu.MUA!!!CLARINS

Anònim ha dit...

Uooola què tal!

Strens tu, quina gràcia tantes felicitacions... M'he emocionat i tot! jiji.
La cel·lebració no crec que sigui en plan "xafem-ho tot", ja que estem en un poblet petitó del nord argentí, Tilcara, però ho cel·lebrarem amb una cervesota tot mirant la final de la Libertadores de Boca-Gremio.

"Dale, dale, dale, dale, dale, dale Bocaaaaaaaaaa..."

Ens l'anem veient,

Garmendia.

Anònim ha dit...

Bon dia Toni, espero que le celebreció estigués bé, com et mereixes.
He mirat el temps que farà avui hi veig que tindreu 17º i per demà pleurà ho sia que ja podeu agafar cangurs per no mullarvos.
Apali, esperem el vostre escrit amb candeletes.
Rosa

Lena ha dit...

De fet, aquestes són les anècdotes que fan que els viatges siguin especials (tot i que durant l'estona que estàs allà al mig ficat te'n fas uns farts de patir...) però, per sort, el temps fa que ens poguem enriure de les dificultats que ens anem trobant durant els viatges.

Ei, que espero que estigueu molt bé i que us agradés Iguaçú... diuen que és una passada! que les cascades són genials! jo ara hi tinc al meu jefe per allà, que se n'estava morint de ganes d'anar-hi!

Apa, salut a tots! cuideu-vos!

Lena Crespi

Lena ha dit...

I Felicitats amb retaaaaaaaard Toniiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!

Unknown ha dit...

Bon dia al dematí!
I el nou escrit?
Va, no perdeu el ritme, ara... Necessitem el proper capítol!!!

Petonets,
Gonsi.

P.D.: Toni, abans d'acabar el mes ja tindrem la moto. Al final ha guanyat en Toni (Gilera Nexus 500); tranqui que quan tornis ja et portaré a donar un volt.

Anònim ha dit...

Crec que l'escrit l'han de fer dilluns que seran els primers 100 dies d'independència. No ho creieu?.
Ara, aixó si, ha de ser ben diferent. Esperem un relat especial. Fins despres dons.
Rosa

Anònim ha dit...

ARA JA FA ELS 100 DIES... ON ÉS EL RELAT ESPECIAL? ESTEM ESPERANT UNA HISTÒRIA A L'ALÇADA DE LA CELEBRACIÓ!
VA, NO US ENCALLEU, QUE ENS TENIU A TOTS EXPECTANTS!

Anònim ha dit...

El dia en que nosaltres es sumem 100, uns altres en sumen 30. I no estem d'humor per fer l'escrit com es mereix. Pero demà serà un altre dia...

Anònim ha dit...

Hola nois, les fotos de les montanyes de colores i los cerros son mol guapes.
Veig que heu tornat a trovar an Tort ,ja hens explicareu el que¡¡

A LA FOTO DE LA COMPÈTENCIA..AUTENTICA

Petons(anims l'any que be)

Unknown ha dit...

Ieps, sagals!
Les fotos noves i els vídeos estan molt bé... ara esperem que us passi aviat la tristor pel tema merengue i tot el que els hi hem regalat, i que us animeu a fer un escrit com els que ens teniu acostumats.
Ah, i per molts anys pels vostres 100 primers dies d'aventura!
Muaks per tots 2 i cuideu-vos molt; i ja sabeu: a disfrutar, però com diu la Padrina amb precaucions dobles!!!

Gonsi.

Anònim ha dit...

Hola Toni soc la mama.Edstic preocupada perque no has escrit res i penso que no estas be.Per favor escriume algo o truca,tinc molt mal dia i estic molt capficada.Diguem algo.Mama

Anònim ha dit...

Ostres, xiquets, realment això si que és una aventura!!!!!! no se com ho feu, però la meva estada per la zona va estar més aburrida!!!!!!!.
Una abraçada des de les Terres Ebrenques.
Sònia

PD: La Flor estava trista, va ser una pena que no us trobessiu.